TRANSLATE

GEÇİŞSİZ VEKTÖREL FİİLLER-2

2. grup fiilleri oluşturan geçişsiz vektörel fiilleri 3 sütunda göstermiştim. 1. sütunu, kullanılan "xo" ,"ye"  ve "kı" eklerini de açıklayarak anlatmıştım. Şimdi ise diğer 2 sütunu anlamaya çalışacağız.




GEÇİŞSİZ
GEÇİŞLİ
V. DEĞİL
VEKTÖREL
V.DEĞİL
VEKTÖREL
Şahıs


Nesne
Şahsa yönelme
Nesneye yönelme
Yönelme +

ayrılma
oldurgan
ettirgen
oldurgan
ettirgen
qon
кlуэн

Xo-qon
Хуэкlуэн
Xe-qo-ten
Хэкlуэтэн
Ye-qo-qin
Екlуэкlин
Ğe-qon
ГЪэкlуэн

 xo-ğe-qon
 хуэгъэкlуэн

leĵen
лэжьэн

Xo-leĵen
Хуэлэжьэн
Té-leĵı-hın
Телэжьыхьын

Ğe-leĵen
ГЪэлэжьэн

 xo-ğe-leĵen
 хуэгъэлэжьэн

jeyın
жeйын

Xo-jeyın
Хуэжeйын
Xe-jeyı-hen
Хэжeйыхьэн

Ğe-jeyın
ГЪэжейын

 xo-ğe-jeyın
 хуэгъэжейын

ısın
тlысын

xo-ısın 
хуэтlысын
Té-tıs-hen
Тетысхьэн
Ye-ıse-qin
Етlысэкlин
Ğe-ısın 
ГЪэтlысын

 xo-ğe-ısın
хуэгъэтlысын


Tqun
ткlун

Pı-ṫqun

Пы-ткlун

Ğetqun
гъэткlун

Ye-ğetqun
е-гъэткlун

Pĺen
плъэн

Ye-pĺın
Е-плъын
Té-pĺı-hın
Tе-плъы-хьын
Ye-pĺe-qin
Е-плъэ-кlин
Ğepĺen
гъэплъэн
Ğepĺın
гъэплъын
Ye-ğepĺın
Е-гъэплъын

Pseĺen
псэлъэн           

Ye-pseĺın
Е-псэлъын
Té-pseĺı-hın
Те-псэлъы-хьын

Ğepseĺen
гъэпсэлъэн
Ğepseĺın
гъэпсэлъын 
Ye-ğepseĺen
Е-гъэпсэлъэн

Deon
дэlуэн

Ye-deun
Е-дэlун


Ğedeon
гъэдэlуэн
Ğedeun
гъэдэlун 
Ye-ğedeon
Е-гъэдэlуэн



Ye-źeken
Е-дзэкъэн


Ğeźeken
гъэдзэкъэн

Ye-ğeźeken
Е-гъэдзэкъэн



Ye-zeğın
Е-зэгъын




Ye-ğezeğın
Е-гъэзэгъын


Geçişsiz vektörel fiillerin birinci sütununu, şahsa yönelen eylemler oluşturmuştu. 2. sütunu ise nesneye yönelen filler oluşturur. Burada sorulması gereken soru şudur. Çalışmak eylemi nasıl olur da bir nesneye yönelebilir. elmaya çalıştım. Armuta çalıştım gibi bir cümle ilk bakışta yanlış gibi görünse de Çerkesçenin yapısı ve kurgulanışına son derece uygundur. Şöyle ki;

Hatırlayacağınız üzere, 1. grup fiilleri oluşturan geçişsiz vektörel olmayan fiiller, bir durumu bildiren, içerisinde bir hareket anlamı bulunmayan fiiller idi. Gitmek fiili bile içerisinde hareket anlamı barındırmıyordu. Yol alıyor durumda olmak olarak nitelendirmiş idik. Aynı fiillerin bir kişinin şahsına yönelme eki olarak "xo", bir nesne olarak  vucuduna yönelme eki olarak da "ye" ekini kullanmıştık. Aslında nesneye yönelme eki "ye" dir diyebiliriz. Peki bu fiillerin bir nesneye yönelmesi nasıl olacak? Elmaya çalışmak, Armuta konuşmak gibi bir cümle anlamlı mıdır?

Bir fiil eğer vektörel ise bir başlangıç ve bir bitiş noktası var demektir. Başlangıç ve bitiş noktası varsa orada bir hareket var demektir. Bir hareket var ise bu hareketin mutlaka ama mutlaka bir yönü vardır. Tabi konuşmak, uyumak gibi bir çok fiilde fiziki bir hareketin olması beklenemez. Burada bahsedilen hareket dil bilimi anlamında bir yere doğru yapılan bir eylem olmasıdır. Ancak konunun somut olarak algılanması kolay olduğu için kolay bir örnek vermek yerinde olacaktır.

ısın=oturmak fiili 1. grup bir fiildir. Ve oturuyor durumda olma anlamı vardır. Her hangi bir hareket anlamı içermez.
Eğer bir nesnenin üzerine doğru yönelerek, o nesnenin üzerine oturma eyleminden bahsedecekseniz ısın=oturmak fiilini kullanamazsınız. Mesela arabanın dışında olan bir kişiye, arabaya binip oturmasını söyleyecekseniz ısın fiilini yalın olarak kullanamazsınız. Yer bildiren ön ekler konusunda 10 adet ön ek görmüştük. İç=yi ön ekini eklemeniz gerekir. Çünkü arabanın içine girmesini söylüyorsunuz. Fiilimiz yiısın haline gelir. Ancak bu yeterli değildir. Hatırlar mısınız, -İsterseniz dönüp bi bakın- hen=girmek dahil olmak diye bir kök fiilimiz vardı. Bu fiile kök fiil denmesinin sebebi hikmeti, bu fiilin aynı zamanda ve anlamını koruyarak bir ek olarak kullanılıyor olmasıdır. Yani;
                                            ısın=oturuyor durumda olmak
                                            ıshen= bir hareket olarak oturma işi. Oturmuyor durumdan oturuyor duruma geçmek için yapılan hareket.
                                            yiıshen=içine oturarak dahil olmak. (içine oturmak)
                                           téıshen= üzerine oturarak dahil olmak(üstüne oturmak)
                                           xeıshen= aralarına oturmak.
                                           kıt-xe-ıs-hen=bizlerin arasına girip oturmak.
                                           ya-xe-ıs-hen = onların aralarına girip oturmak.

Yani konum bildiren ön ekler, eylemin  nesnenin neresine yöneldiğini bildirirken, "hen" eki ısın  fiilini bir durum olmaktan çıkartıp ona hareket kazandırır. Statik olmaktan çıkarır ona dinamizm kazandırır. Tablo incelendiğinde  aynı sütunda bulunan diğer fiillerin de aynı mantıkla oluştuğu görülür. Bir örneği daha inceleyelim.

jeyın= uyumak, bir durumu bildiren fiildir. Hareket anlamı yoktur. ancak "xe-jeyı-hen" şeklinde kullanıldığında, uyuyup kalmak, biraz kestirmek gibi anlamlar içerir. Bu haliyle hareket anlamı barındırır. Uyanık durumdan uyur duruma geçme eylemidir.

Té-leĵı-hen= bir konunun üzerine çalışmak.
Té-pseĺı-hın= bir konunun üzerine konuşmak
xe-pseĺı-hın= lafın  arasına girip konuşmak
xe-pĺı-hen=bir çokluğun aralarına bakmak, aramak

Tabi fiillerin önüne konum bildiren ön eklerden her biri gelebilir. Ancak tabii ki, her biri anlamlı olmaz. Sadece dilin imkanları olarak görmek gerekir. Sonuna ise kök fiil olan başka ekler de gelebilir. Tamamen başka bir konu olduğu için kök fiillerle ilgili başka açıklamaları sonraya bırakıyorum.

Görüldüğü gibi ön ek ve son ek almış fiilin anlamını net olarak eklerden anlamak çok ta mümkün değil. Eklerin kattığı anlamlardan çok da uzak anlamlar olmamakla beraber Türkçeye çevrildiğinde uzak gibi geliyor. Ancak Çerkesçe mantığıyla düşünüldüğünde anlamlardaki netlik daha iyi anlaşılıyor. Başka bir örnek vermek isterim.

pĺen=bakmak  durum bildiren bir fiildir. Bakıyor olma durumu. Ye ön eki aldığında vektörel hale geleceğini biliyoruz. yepĺın= bir yere bakmak (fiil sonundaki "ı" "e" ses değişimini dikkate almayın) pı= uç olduğunu hatırlayalım. pı-ye-pĺen  anlamı nedir dersem ne dersiniz. Eğer konuları ben iyi anlatabilmiş ve siz de iyi anlamışsanız "ucuna bakmak" anlamına geldiğini bilmeniz gerekir.

Buraya kadar her şey tamamen matematiksel bir mantık içinde ilerliyor. 2+2=4 önermesi kadar net değil mi? İşte bu noktadan sonra dilin matematiğine biraz sosyallik ekleniyor. Yani insani faktörler, insanların kelimelere anlam yüklemeleri. Ucuna baktığımız şeyin yol olduğunu söylersem yolun ucuna bakmak= yolunu beklemek anlamı çıkar. pepĺen kelimesini böylece beklemek olarak Türkçeye çevirebiliriz. Beklemek fiili hala hareket bildiren bir kelime değildir. Çünkü, pı eki almasına rağmen "hen" ekini almamıştır. Bir yere dahil olma anlamı içermemektedir.

Çerkesçede genel bir kural olarak bütün vektörel fiiller yönelme durumundadırlar. geçişsiz vektörel fiillerin 3. sütunu olan yönelme+ayrılma durumundaki fiiller ise ayrılma anlamındaki kök fiil olan "qın" fiilinin bir son ek gibi fiil köküne yapışmasıyla oluşur. Bu tür fiiller hem yönelme hem de ayrılma ekleri alarak oluşmuşlardır. İlerleyen zamanlarda ayrıntılı olarak incelenecektir. Ancak şimdilik bu kadar ön bilgi yeterlidir.

Bir sonraki yazıda şimdiye kadar anlatılan konular, genel  bir tekrar anlamında çok kısa olarak özetlenmeye çalışılacak, ayrıca örneklerle anlatılanlar somutlaştırılmaya çalışılacaktır. Şu durumda tablomuzun 1. ana bölümü olan geçişsiz fiilleri tanımış bulunuyoruz. Daha sonraki derslerimizde geçişli fiilleri tanımaya çalışacağız.
                                                                                                                          SAYGILAR....